Zomerse pelgrimspaden Zomerse pelgrimspaden
 21 JULI 2016
 
Wie zo gelukkig is om in eigen land vakantie te mogen vieren, kan de pelgrimspaden bewandelen.


Foto: Facebook/Tsjerkepaad

Mensen die ‘niet op vakantie gaan maar gewoon thuis blijven’ kunnen gaan genieten van stilte, beweging en schoonheid in eigen land. Kerken in Utrecht, Zeeland, Amsterdam en Friesland organiseren deze zomer pelgrimspaden, kerkenpaden en labyrint-loopjes.

Utrecht: Pelgrimstocht langs twaalf kerken in de binnenstad Utrecht
Deze ‘pelgrimstocht’ voert langs twaalf monumentale kerken in de binnenstad van Utrecht, waarvan vele een oude pelgrimstraditie hebben. De route wordt beschreven in een folder, en in een ‘pelgrimspas’ kan elke bezochte kerk worden afgestempeld. Deze pelgrimstocht richt de aandacht op de symbolen die in elke kerk zijn te vinden. Zo is in de doopsgezinde kerk de zon met twaalf stralen te ontdekken, de zwaan in de Lutherse kerk en de sleutels in de Pieterskerk. In alle kerken staan gidsen klaar die veel kunnen vertellen over symboliek, architectuur- en kunstgeschiedenis van de kerkgebouwen.

> Data: 28 juni t/m 10 september 2016. Meer informatie over wandelroute, kerken, openingstijden en programma: www.kerkenkijken.nl

Zeeland: Kerkenpad langs 15 oude kerken in Zuid-Beveland
Kerkenpad Zuid-Beveland is gebaseerd op de bestaande fiets-knooppuntenroute, die voert langs smalle wegen en hoge dijken, tussen Wester- en Oosterschelde door. Elk jaar wordt door de Zeeuwse kerken in Zuid-Beveland een nieuw Kerkenpad georganiseerd langs 15 prachtige eeuwenoude kerken. De kerkdeuren staan ook doordeweeks open, voor een moment van rust en bezinning. Veel kerken organiseren in deze zomerperiode kunstexposities. Ook hier staan gidsen klaar met folders, fietskaarten, en informatie over de kerkgebouwen.

> Data: 1 juli t/m 10 september 2016. Meer informatie over fiets- en wandelroutes, kerken, openingstijden en programma zijn te vinden in de folder 10 jaar kerkenpadroute Zuid-Beveland.

Amsterdam: mini-pelgrimage in labyrint van Hoftuin
Zinnig Noord - broedplaats voor zingeving van de Protestantse Kerk Amsterdam - bouwde een bijzonder labyrint in de prachtige Hoftuin van de Protestantse Diaconie. Een labyrint - een oude vorm van (christelijke) meditatie - kun je op allerlei manieren lopen: langzaam en verstild, of juist met een vraag die je bezighoudt. Het bijzondere van dit labyrint is, dat het pad uit verschillende natuurlijke materialen bestaat. Spannend dus om op blote voeten te lopen…

> Data: 26 juni tot 11 september 2016. Plaats: Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18A, Amsterdam. Meer informatie over workshop Labyrint lopen, openingstijden en programma: www.zinnignoord.nl

Friesland: Tsjerkepaad in teken van ‘Kerk en Muziek’
Voor dit Tsjerkepaad openen honderden kerken in Friesland hun deuren. Dit jaar stroomt de muziek naar buiten: de meeste kerken organiseren concerten rond het thema ‘Kerk en muziek’. Tijdens een van die concerten zal de Friese zanger, gitarist en componist Piter Wilkens liedjes over kerk en natuur zingen, van zijn nieuwe cd ‘Libbene Stiennen’. Deze cd is gemaakt ter ere van het 45-jarig bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

> Data: 2 juli t/m 10 september 2016. Meer informatie over fietsroutes, programma’s en openingstijden: www.tsjerkepaad.nl

Troost
Voor wie gedwongen zijn in het buitenland hun vakantie door te brengen: wees getroost! In heel Nederland organiseren kerken door het hele jaar heen korte of lange pelgrimstochten. Zo ging Assen al tien jaar op Palmzaterdag op ‘bedevaart in de buurt’ naar de Jacobuskerk in Rolde, en liep Zoetermeer in juni een vierdaagse pelgrimstocht naar abdij Koningshoeven in Tilburg.

Wie zoekt naar een pelgrimstocht zal die zeker vinden...


Bron: Protestantse Kerk Nederland


 
terug