Vraag en antwoord Vraag en antwoord
 9 FEBRUARI 2017
 
De bereikbaarheid van de Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland is verruimd om gemeenten goed te kunnen helpen bij al hun vragen.


Foto: Protestantse Kerk/Freek Visser

Vijf dagen per week zitten ze vanaf 9.00 uur klaar om vragen te beantwoorden. Het zijn de mensen van het team Ondersteuning Gemeenten, het centrale aanspreekpunt voor alle vragen van gemeenten, beroepskrachten en vrijwilligers in de Protestantse Kerk. Van maandag tot en met donderdag zitten ze er zelfs tot 21.00 uur ‘s avonds, op vrijdag tot 16.00 uur. “De eerste weken van dit jaar werd er nog niet ‘s avonds gebeld, nu begint het te lopen”, vertelt coördinator van het team Nico Evers. “Dat wil niet zeggen dat we toen ‘s avonds niets te doen hadden. Voor veel vragen leggen we contact met collega’s, en de mail gaat ook gewoon door. Soms bellen we naar aanleiding van een mail zelf even op met een vraag om verheldering.”

Keuzemenu
Wie met de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk belt via (030) 880 18 80 krijgt een keuzemenu te horen. Er is een onderverdeling gemaakt in praktische vragen over bijvoorbeeld een bestelling of een abonnement, vragen over de praktijk van het gemeentezijn, vragen over de ledenadministratie van de kerk en overige vragen. Via keuze 2 wordt u direct doorverbonden met het team Ondersteuning Gemeenten. Evers: “Dat vormt al een filter waardoor vragen direct op de goede plek terechtkomen. Zo kunnen we de bellers beter van dienst zijn.”

Het is het streven dat alle bellers en mailers binnen 48 uur een kwalitatief goed antwoord krijgen. “Daar kunnen we in zeker 80% van de gevallen al aan voldoen. We verwachten dat dat percentage de komende maanden op zal lopen. We streven natuurlijk naar 100%.”

Dat dat misschien niet helemaal haalbaar is, komt onder meer omdat niet alle informatie een-twee-drie voorhanden is. Dat vraagt soms even tijd om uit te zoeken. “En er komen ook vragen binnen die eigenlijk niet bij ons thuishoren. We willen mensen graag verder helpen, dus we zoeken in alle gevallen mee naar een antwoord.”

De meeste vragen zijn vragen om informatie. Over hoe een beroepingsprocedure in z’n werk gaat bijvoorbeeld, over de rechtspositie van predikanten, of over het ontwikkelen van beleid. “En soms hebben we gewoon de functie van luisterend oor, moet iemand zijn of verhaal kwijt. Ook daar zijn we voor.”

Meer informatie
- Dienstverlening 
- Telefoonnummers, e-mailadressen en andere contactzaken


Bron: Protestantse Kerk Nederland
terug