Vier Pasen met de Samenleesbijbel Vier Pasen met de Samenleesbijbel
 17 MAART 2016
 
Ontdek de nieuwe bijbel voor gezinnen: de Samenleesbijbel. Dit is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met 500 pagina’s met extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar.Pasen is het belangrijkste christelijke feest van het jaar. Pasen wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan van de lente. Dat betekent dat Pasen altijd tussen 22 maart en 2 april is. Dit jaar vieren we Pasen op zondag 27 maart.

Stille Week
De week voor Pasen noem je de Stille Week (of Goede Week). Die week begint op zondag met Palmpasen. Bij deze dag hoort het verhaal over Jezus die op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. De mensen zijn dan heel blij. Ze roepen: ‘Leve de koning, de man die door God gestuurd is! Vrede in de hemel en alle eer aan God!’

De donderdag voor Pasen heet Witte Donderdag. Bij deze dag hoort het verhaal over de laatste maaltijd die Jezus met zijn leerlingen heeft. Jezus deelt brood en wijn met zijn leerlingen. Die maaltijd wordt ook wel ‘het Laatste Avondmaal’ genoemd.

De vrijdag voor Pasen heet Goede Vrijdag. Jezus wordt op die dag opgehangen aan een kruis. Hij sterft en wordt begraven. Goede Vrijdag is daarom een verdrietige dag. Toch wordt deze dag ‘goed’ genoemd. De dood van Jezus is goed voor alle mensen. Stille Zaterdag is de zaterdag voor Pasen. Jezus lag in zijn graf. Het was dus heel stil. Het is een dag om te wachten tot het Pasen wordt.

Pasen: Jezus is opgestaan
Met Pasen vieren we dat het graf van Jezus op zondagmorgen leeg was. De steen is weggehaald bij het graf en Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen is een heel vrolijk feest, want na de dood is er nieuw leven. Het was donker, maar nu is het weer licht!

Breng het paaslicht dichtbij
Bekijk hier Stap 232 uit de Samenleesbijbel. Deze stap gaat over Pasen. Lees de bijbeltekst uit Johannes 20:1-18, bespreek de vragen met elkaar en maak een paaskaars! En houd je veel van zingen? Zing dan mee met het lied ‘De leerlingen rennen meteen naar het graf’!


Bron: NBG/Samenleesbijbel


 
terug