Protestants zijn: dat je een vrij mens bent Protestants zijn: dat je een vrij mens bent
 10 OKTOBER 2016    MARGRIET GOSKER
 
Dat je een vrij mens bent, geliefd en gewaardeerd om wie je bent, zonder dat je daar iets tegenover hoeft te stellen. Dat is voor mij protestantisme.In mijn jeugd werd vaak gebeden: “Niet omdat wij het verdienen, maar alleen om Jezus’ wil”. Echt protestants is dat. Je hoeft God niet te paaien met mooie beloften, want je bént al gerechtvaardigd. Dat is toch schitterend? Maar wie snapt dat nog? Ik bad het laatst in Someren.

"Waarom zeg je dat? Het maakt me kwaad”, mopperde een kerkganger. “Iedereen verdient toch waardering en liefde?” Het duurde een kwartier eer ik snapte wat hij bedoelde en nog een kwartier totdat hij snapte wat ik bedoelde. Maar omdat we elkaar wilden begrijpen, kwamen we er toch uit. 

Ineens snapte ik, dat hij dacht dat ik discrimineerde. En hij snapte, dat de vrijheid van Gods kinderen inhoudt dat je er niks voor hoeft te doen. Genade. Je hoeft niks af te kopen, zei Maarten Luther. Je krijgt Gods liefde zomaar onverdiend, zonder bijzondere prestaties, als een groot geschenk. Dat hamerde hij er flink bij de mensen in. En dat hamerde hij als Stelling 37 op die deur in Wittenberg, krap 500 jaar geleden...

Ds. dr. Margriet Gosker is op 1 juni 2015 gestart om als projectmanager, op vrijwillige basis, leiding te geven aan het project Jubileum 500 jaar Protestantisme in 2017. 


Bron: Protestantse Kerk Nederland
terug