zondag 27 maart 2016

Optreden Ricciotti Ensemble

Locatie: 
 MichaĆ«lskerk te Oosterland
Tijdstip: 
 11.00 uur
Prijs: 
 Gratis!

Ricciotti Ensemble met een spetterend optreden op Wieringen

Op zondag 27 maart om 11.00 uur - paasmorgen - komt het 40 man en vrouw sterke Ricciotti Ensemble naar Wieringen voor een optreden in de Michaëlskerk te Oosterland. Het Ricciotti Ensemble is een straatsymfonie-orkest waar alleen jongeren in meespelen. Een knotsgek orkest dat populaire-, klassieke- en filmmuziek speelt op pleinen, markten, schepen, maar ook in ziekenhuizen, gevangenissen, tbs-klinieken, fabrieken en kerken. Overal waar maar publiek is.
En nu komen ze dus in de Michaëlskerk van Oosterland (omdat ze weten dat het daar zo mooi klinkt!). Een buitenkansje, want het optreden is GRATIS. Aan het eind van het concert mag men uiteraard wel wat in de pet gooien, want Ricciotti moet natuurlijk wel leven. 

Cross over, dat is het Ricciotti Ensemble in essentie. Muziek brengen op plaatsen waar die normaliter niet klinkt. Het begon allemaal in 1970 toen een jeugdorkest gevraagd werd op te treden tijdens een popfestival in Haarlem. 
Tijdens de Crossovertocht wordt ook op muzikaal vlak de oversteek gemaakt.
Met jazztrio Kapok als solist zoekt het orkest zijn grenzen binnen en buiten de jazz. Speciaal voor de Crossovertocht componeerden de drie mannen van Kapok een nieuw werk waarin het Ricciotti ensemble als 4e bandlid wordt verleidt tot improvisatie. Cross over!
Naast stukken met Kapok staan er zeer uiteenlopende werken op het programma. Van muziek uit Saturday Night Fever tot een stuk van de eerste Cross over meester; Johann Sebastian Bach. Zijn Engelse suite is voor de gelegenheid in een grensverleggend jasje gestoken.

Kapok
Kapok is een ongewoon trio. De band combineert elementen uit verschillende genres en tradities: de frasering en harmonieën van de jazz; de podiumenergie en compacte vormen van pop en funk; de grooves en percussie-instrumenten uit rootsmuziek; de interactie en de abstracte geluidencombinaties uit de vrije improvisatie. Ook het instrumentarium is ongewoon – een basinstrument ontbreekt, de drumkit is zelf samengesteld en het melodie-instrument is de hoorn. 
De band ontving voor het tweede album Kapok (2014) de prestigieuze Edison Jazz Publieksprijs, en won eerder zowel de Dutch Jazz Competition als de European Jazz Competition.
Kapok staat bekend om de knetterende, onvoorspelbare energie van hun live-shows, waarin de composities nooit twee keer op dezelfde manier worden gespeeld.

Een optreden van Ricciotti Ensemble staat bol van spanning. Wat gaat er komen? Niets is voorspelbaar. De contrasten in een Ricciotti-optreden zijn talrijk. Het publiek heeft geen moment rust. Plezier hebben, je niet vervelen of ongemakkelijk voelen is tijdens het concert het belangrijkste. Daarom stelt het Ensemble dat het publiek (wie dat ook is) zich thuis moet voelen bij een concert. Pas dan kun je werkelijk naar muziek luisteren en ervaren wat er allemaal gebeurt. Dus: kom en geniet!

Meer informatie: www.ricciotti.nl

 

terug