Oproep voor vrede brengt tijdens de Vredesweek duizenden op de been Oproep voor vrede brengt tijdens de Vredesweek duizenden op de been
 17 SEPTEMBER 2016
 
Eén landelijke actieweek voor vrede: de 'Vredesweek' met een bed-in à la John Lennon & Yoko Ono op het Leidseplein en honderden lokale vredesacties in heel Nederland. Dit jaar komen van 17 t/m 25 september duizenden Nederlanders in actie voor vrede.Een bijzondere editie dit jaar, want het is de vijftigste keer dat vredesbeweging PAX deze week organiseert. "De Vredesweek is namelijk nog steeds hard nodig", zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. Landmeter: "Oorlog en vrede klinkt voor veel mensen groot en ver weg, maar we hebben er wel allemaal een mening over. In sommige buurten in Nederland is er een gebrek aan verbinding. Veel Nederlanders willen hier iets aan doen. In de Vredesweek roept PAX alle Nederlanders op om in actie de komen."

Verspreid door Nederland zijn er veel PAX vrijwilligers verenigd in 75 'Ambassades van Vrede' die dialoogbijeenkomsten met moslims organiseren. Syrische vluchtelingen treden veelvuldig als gastspreker op in scholen en kerken. Ook veel burgemeesters, asielzoekerscentra en nieuwe Nederlanders zijn betrokken bij de Vredesweek.

Vredeswandeling officiële opening
Op zondagmiddag 18 september is de officiële landelijke opening van de Vredesweek. Deze Walk of Peace is een wandeling met veel symboliek en interreligieuze verbondenheid waarbij wandelaars de relatie met grote thema's van oorlog en vrede leggen.

Manifeest
Op zaterdag 24 september is er in de Amsterdamse Stadsschouwburg een cultureel nachtfestival genaamd 'Manifeest': een 'manifest' met een feestelijke én inhoudelijke boodschap. Nachtburgemeester Mirik Milan heeft samen met PAX een interessant programma samengesteld. Met o.a. Tommy Wieringa en Kluun, een architect uit het Syrische Aleppo en veel andere artiesten. Verder is er een Peace Karaoke en draaien diverse DJ's. 's Middags is er - met een knipoog naar het verleden - een grote 'bed-in' op het Leidseplein.

Vredesweek actueler dan ooit
Landmeter: "In de strijd tegen ISIS gaat de aandacht te veel uit naar een militaire oplossing. We moeten verder kijken dan dat. Daarom werkt PAX in Syrië en Irak aan het voorkomen van wraak. We ondersteunen mensen in Syrië die 'Lessen in vrede' geven aan kinderen, we zorgen ervoor dat de terugkeer van vluchtelingen niet gepaard gaat met een soort 'bijltjesdag' waarbij vermeende aanhangers van ISIS zonder vorm van proces geëxecuteerd worden. We pleiten bij overheden en bij gewapende groepen geen etnische zuiveringen toe te passen."


Bron: PAX
terug