Hoe protestants ben jij? Hoe protestants ben jij?
 1 NOVEMBER 2016
 
De start van het jubileumjaar ‘500 jaar protestantisme’ is hét moment om iedere Nederlander te vragen hoe protestants hij of zij (nog) is. Daarom lanceert de Protestantse Kerk in Nederland de Nationale Protestantentest.Is iemand een Bach of eerder Koningin Wilhelmina? Een Martin Luther King of Majoor Bosshardt? Deze test is online in te vullen via www.nationaleprotestantentest.nl.

Testresultaten van prominente protestanten 
Een aantal prominente protestanten hebben de test al gemaakt. De scriba (algemeen secretaris) van de Protestantse Kerk lijkt op majoor Bosshardt. De theoloog van het jaar, Janneke Stegeman, heeft meer weg van Koningin Wilhelmina.

Ds. René de Reuver, algemeen secretaris Protestantse Kerk: “Expliciet voor je overtuiging staan, inclusief naar mensen, dat is me lief en herken ik bij majoor Bosshardt. Ik vind het wel mooi dat Luther de goede tweede is. In vrijheid leven, als kind van de Vader, dankbaar voor het leven van alle dag. Dat heb ik van Luther geleerd.”

Dr. Janneke Stegeman, Theoloog van het Jaar 2016: “Kijk, goede testen hebben verrassende uitkomsten - koningin Wilhelmina! Dat had ik nooit achter mezelf gezocht. Iets van een Einzelgänger heb ik wel. Als standvastig eigenwijs betekent, klopt die ook. Voor de rest is het afwachten, of ik uitgroei tot rebelse matrone.”

Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk: “De protestantentest noemt mij een leerling van Kohlbrugge (ja, principes gaan voor welbevinden), Luther (ja, de genade ontvangen we door het geloof, dankzij Gods lieve Zoon) en daarna Bonhoeffer (ja, gehoorzaamheid aan de geboden van God doet helemaal mee). Da’s een uitkomst waarvoor ik me niet schaam, integendeel.”


Bron: Protestantse Kerk Nederland
terug