Help slachtoffers hongersnood Help slachtoffers hongersnood
 24 MAART 2017
 
Giro555 start op zaterdag 25 maart een Actie Vijfdaagse voor de Nationale Actie Help Slachtoffers Hongersnood. Op woensdag 29 maart sluit de Vijfdaagse af met een Nationale Actiedag.Radio en tv zullen de actiedag ondersteunen. Giro555 roept iedereen op om tijdens de Actie Vijfdaagse massaal in actie te komen. De nood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië is nijpend. 20 miljoen mensen zitten op de rand van hongersnood. In heel Europa zijn nationale acties gaande of op handen om geld in te zamelen: in België, Groot-Brittannië, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden. Ook in Canada en Japan wordt gewerkt aan het inzamelen van noodhulp.

Farah Karimi, Giro555-actievoorzitter: “Zo’n grote ramp, verspreid over maar liefst vier grote gebieden, is ongekend. Een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen. Daarom vraag ik aan iedere Nederlander: Geef voor eten, red levens. Geef aan Giro555.”

De Giro555-actie richt zich in eerste instantie op Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan, waar zich de ergste honger afspeelt. Waar mogelijk zal de opbrengst ook gebruikt worden voor hulp in de buurlanden, waar de hongercrisis ook snel om zich heen grijpt.

Een officiële hongersnood is een uitzonderlijke crisis, waarbij ernstige voedseltekorten voorkomen en sterfte door ondervoeding snel toeneemt. Voor delen van Zuid-Soedan is al officieel een hongersnood afgekondigd, in de andere landen dreigt eenzelfde situatie te ontstaan.

“Onmogelijke keuzes”
Volgens Jolien Veldwijk (hulporganisatie Care) die in Jemen werkt, heeft op dit moment twee derde van de bevolking hulp nodig. “Moeders moeten onmogelijke keuzes maken: koop ik medicijnen of voedsel voor mijn doodzieke kind? Elke tien minuten sterft een kind aan oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden. De mensen hier zitten klem tussen de strijdende partijen en dreigen nu te bezwijken aan honger,” aldus Jolien Veldwijk.

De hulporganisaties achter Giro555 leveren directe noodhulp, zoals voedsel, medische zorg en veilig drinkwater. Tegelijk werken ze aan langere termijn oplossingen, en het weerbaarder maken van de bevolking tegen weersinvloeden.

Karimi: “De grootste uitdaging op dit moment is de toegang tot brandhaarden in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië. Hulpverleners van de Giro555 organisaties gaan elke dag op pad om slachtoffers te helpen. En daar gaan we mee door. Maar we moeten ook beseffen dat noodhulp geen gewelddadige crises oplost. Hulpverleners maken geen eind aan oorlogen. Daarvoor is structurele hulp, diplomatie, en politieke druk nodig.” 

Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Dit zijn de hulporganisaties achter Giro555: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, CARE Nederland, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Kom in actie
Acties kunnen worden aangemeld en gesponsord op het Actieplatform van Giro555, te vinden op www.giro555.nl.
 
Doneren
Het IBAN-nummer van Giro555 is NL08 INGB 0000 0005 55 t.n.v. Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag.
Het is ook mogelijk om via Kerk in Actie te doneren. Uw bijdrage is welkom op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'N000699' of doneer online.

Gebed
Wilt u in uw gemeente in gebed stilstaan bij de getroffenen? U vindt hier een gebed.


Bronnen: Giro555 en Kerk in Actie


 
terug