donderdag 17 november 2016

Een avond met Jasper Maas

Locatie: 
 Lucaskerk, Dorpsstraat 177 te Winkel
Tijdstip: 
 19.30 uur

De protestantse gemeente Winkel nodigt u van harte uit voor: 'Een avond met Jasper Maas'
 
Tijdens de veertigdagentijd hebben we onder andere stilgestaan bij het werk van Kerk in Actie in Noord-Ghana. Jasper Maas, die daar werkt als toerustingspredikant is in november met verlof in Nederland. De missionaire werkgroep van Winkel e.o. heeft hem uitgenodigd een avond bij ons te gast te zijn. 

De Presbyteriaanse kerk in Ghana heeft vooral in het zuiden van het land een groot aantal leden. De eerste gemeenten in Noord Ghana ontstonden toen christenen vanuit het zuiden naar het noorden verhuisden. In de dorpen in Noord Ghana vormen de christenen een kleine minderheid in een islamitische of traditioneel religieuze omgeving.

De kerken zijn op zoek naar een eigen christelijke identiteit die aansluit bij de lokale cultuur. Bovendien missen ze goed geschoolde mensen die de kerk kunnen leiden. Veel leden van de kerk kunnen nauwelijks lezen of schrijven. Vaak zijn ze nog maar net tot geloof gekomen en missen ze kennis van de Bijbel.

In het opleidingscentrum van de Presbyteriaanse kerk in Tamale worden catecheten en pastoraal werkers opgeleid die de kerken kunnen leiden. Namens Kerk in Actie is Jasper Maas uitgezonden naar Ghana. Hij werkt bij dit centrum als trainer en is getrouwd met de verpleegkundige Mary Jarga. Samen hebben ze drie kinderen, pleegdochter Samatha (11), Albert (3) en Anniek (1).

Jasper Maas reist veel langs de kerken in het Noorden. Hij adviseert de jonge predikanten bij hun werk en ontlast hen door ook zelf voor te gaan in de diensten. Het trainingscentrum helpt de kerken om bijvoorbeeld vorm te geven aan een christelijke begrafenis of doopceremonie en om liederen in de eigen taal te schrijven.

De mensen in het noorden van Ghana hebben meer nodig dan alleen Bijbelonderwijs. Jasper Maas geeft ook niet-theologische cursussen. Hij leert hen praktische vaardigheden op het gebied van hygiëne. Ook geeft hij voorlichting over het voorkomen van hiv/aids.

U bent allen van harte welkom!

 

terug