Duizenden mensen in actie tijdens de Vredesweek Duizenden mensen in actie tijdens de Vredesweek
 15 SEPTEMBER 2017
 
Van 16 t/m 24 september is het Vredesweek, de landelijke actieweek voor vrede. Duizenden mensen in het hele land zetten zich die week op allerlei manieren in voor vrede, verbinding en saamhorigheid: van Walk of Peace tot College Tour, van kunstproject tot debat. Het thema dit jaar is 'de kracht van verbeelding'. Voor het eerst reikt PAX, de organisatie achter de Vredesweek, de PAX Duif uit aan bijzondere vredesprojecten.De gedachte achter de Vredesweek is dat iedereen kan bijdragen aan vrede. Of je nu dorpsgenoten en vluchtelingen samenbrengt of dialoog bevordert in Oekraïne of Irak: werken aan vrede kan in verschillende vormen. PAX beloont dit jaar grotere en kleinere vredesprojecten met de PAX Duif.

Tijdens de Vredesweek toert PAX het land door om deze blijk van waardering uit te reiken aan mensen die werken aan onderling begrip en verbondenheid dichtbij huis. De ontvangers van de PAX Duif zijn mede geselecteerd door Vincent Bijlo, Ambassadeur van PAX. Het hoogtepunt van de tour is de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. Dan reiken we in het mediacafé op het Westergasterrein in Amsterdam de PAX Duif uit aan een aantal bekendere mensen die zich op een bijzondere manier voor vrede inzetten.

Wandel mee voor vrede
Wandelen is bij uitstek een middel om mensen te ontmoeten. Al wandelend verdwijnen onderlinge verschillen en ontstaat wederzijds begrip en verbondenheid. PAX en de Raad van Kerken ondersteunen in negentien dorpen en steden een Walk of Peace. De Walks of Peace zijn gemiddeld vijf kilometer lang, toegankelijk voor iedereen en voeren de wandelaars langs symbolische en/of spirituele plekken zoals gebedshuizen en monumenten.

Manifeest
Voor jongeren tussen de 20 en 35 jaar organiseert PAX op 23 september Manifeest, een cultureel nachtfestival in het Volkshotel in Amsterdam. Manifeest is een vrijplaats voor rebellen met een vredesideaal. Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam, is programmeur van Manifeest. Op het programma staat onder meer een Peace Pakken Parade van modeontwerper Bas Kosters en een optreden van muziekartiest Akwasi.

75 Ambassades van Vrede
Een vredesmaaltijd, een College Tour, een symposium met Jan Terlouw en Sheila Sitalsing, een kerkviering of een filmavond: de 75 Ambassades van Vrede door het hele land organiseren tijdens de Vredesweek honderden activiteiten, voor elk wat wils. Ook bij jou in de buurt.

Het volledige Vredesweekprogramma staat op www.vredesweek.nl.


Bron: PAX
terug