donderdag 4 mei 2017

Dodenherdenking Wieringen

Locatie: 
 Hippolytuskerk
Tijdstip: 
 18.30 uur

Op donderdag 4 mei herdenkt Wieringen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsdienst vindt plaats in de Hippolytuskerk en staat dit jaar in het teken van het Joodse Werkdorp dat van 1934 tot 1941 in de Wieringermeer was gevestigd. De dienst “Jong en verliefd in het Joodse Werkdorp” gaat over de liefde tussen twee bewoners en de ontruiming van het dorp. De herdenking begint om 18.30 uur en wordt live op de radio en lokale tv uitgezonden door RTV Noordkop. Om 19.30 uur volgt een stille tocht naar begraafplaats Zandburen, waar bloemen worden gelegd en twee minuten stilte in acht wordt genomen.
 
Het Joodse Werkdorp
In 1934 pacht de Stichting Joodse Arbeid een groot stuk grond in de pas drooggelegde Wieringermeerpolder, vlak bij Nieuwe Sluis. Er wordt een Joods werkdorp ingericht, waar jonge Joodse vluchtelingen een vak kunnen leren om, na emigratie, een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan een nieuw op te richten Joodse staat. Halverwege de jaren ’30 proberen Duitse ouders wanhopig om hun kinderen uit Duitsland weg te krijgen. Men lijdt onder de crisis en het antisemitisme. Tijdens haar bestaan huisvest het werkdorp zo’n 800 jongeren – tot de Duitsers het kamp in 1941 ontruimen.

Herdenkingsdienst
Tijdens de herdenkingsdienst houdt wethouder M.M.J. van Gent, als vertegenwoordiger van de gemeente Hollands Kroon, een toespraak. Het verhaal van de bewoners van het Joodse Werkdorp wordt vertolkt door Thom Emmers, Remco Hoitinga, John Jorna, Kelvin Muller, Chris van der Welle en leden van het Comité 4 mei Wieringen. Het Museumkoor en de Kindercantorij van de Stichting Culturele Kring Wieringen zingen liederen onder leiding van dirigent Marco Mosk, begeleid door Jan Dekker (orgel) en Gerard Gerritsen (contrabas). 

Begraafplaats Zandburen
Na aankomst op de begraafplaats vormen De Wieringer Veteranen een erewacht bij de graven van de geallieerden. Na de twee minuten stilte en het volkslied worden namens de gemeente bloemen gelegd door mevrouw Van Gent samen met Jesper Heijblok en Nienke Cazemier. Ook worden bloemen gelegd door een delegatie van de Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer en door de Wieringer Veteranen. 


Comité 4 mei Wieringen

terug