Ontmoeten en delen tijdens bijeenkomst gespreksgroep Samen

 12 NOVEMBER 2018    MIJNEKE BUURSINK
 
Iedereen weet de Ankerzaal met de koffie, thee en een lekkere plak cake te vinden op donderdagavond 11 oktober. Jeanette opent de bijeenkomst met mooie woorden over delen.Mijneke leest het verhaal over de vijf broden en de twee vissen voor uit de kinderbijbel 'Woord voor woord'. Dat vult zij aan met achtergrondinformatie, geschreven door Huub Oosterhuis, over de bijbelse geheimtaal in dit verhaal. Daarna vertelt Jeanette dat we op stap gaan met als einddoel de Filadelfia Kapel. Daar zal zij gaan vertellen over de ontmoetingsdiners. Maar eerst lopen we langs de kerken die hieraan meedoen.

Als eerste komen we bij het gedicht op het beeld bij de Hippolytuskerk: vier dieren die samen aan tafel zitten (zie foto). We lopen verder langs de doopsgezinde vermaning, waar Jeanette iets over de 'lijfspreuk' van de doopsgezinde gemeente vertelt, naar de r.k. kerk. Hier staat het beeld van ganzen die achter elkaar lopen en Mijneke leest een gedicht over ganzen voor. Dan komen we bij de Filadelfia Kapel, die al gastvrij is geopend door Peter Glim. Er zijn hapjes en drankjes en Jeanette vertelt over de ontmoetingsdiners.

Die vonden al plaats in de Wieringermeer, waar ook mensen vanuit Wieringen te gast waren. Door het grote succes werd er contact gezocht met de Filadelfia-gemeente op Wieringen. Daarna is tijdens het diaconaal overleg van de vier Wieringen kerken het plan gestart samen als Wieringen kerken een ontmoetingsdiner te organiseren. De diners worden georganiseerd voor mensen die alleen zijn/wonen en graag met anderen samen willen eten. Praktische en organisatorische hulp kwam vanuit de Wieringermeer.

Na reclame op websites, in kranten en in de kerkenbladen werd op 3 november 2017 voor het eerst op Wieringen een ontmoetingsdiner georganiseerd. Dat de tweemaandelijkse Wieringer ontmoetingsdiners in een behoefte voorzien blijkt wel uit het feit dat al tijdens de eerste keer zeventien gasten zorgden voor een volle zaal.

Jeanette is vrijwilligster en staat altijd achter de pannen. Zij vertelt dat ook nieuwe kookvrijwilligers, gastvrouwen of gastheren die bij toerbeurt willen helpen welkom zijn. Het is heel leuk om te doen. Je ontmoet weer nieuwe mensen die heel dankbaar zijn dat het eten hen zo goed heeft gesmaakt en dat het zo gezellig is. Af en toe is er live-muziek, zoals Jan en Jeanet Kager uit Winkel met accordeonmuziek en oud-Hollandse liedjes.

De Wieringer ontmoetingsdiners worden mogelijk gemaakt door de vier Wieringer kerken, in samenwerking met Stichting Present Hollands Kroon. De vrijwilligers zijn Sjoerd en Jacqueline Folkertsma, Hennie Meilink, Arie Slot, Ton en Alie van Os, Gerda Glim, Bernadet Dasbach, Marga lont, Jan Lont, Leny Basjes, Lies Zuidhof, Yneke Dijkstra en Jeanette Zomerdijk. Een lidmaatschap van een kerk is overigens niet nodig, deelname staat open voor iedereen. Het kost maar vijf euro.

Dan steken we de kleine kaarsjes aan en zijn we een poosje stil, waarna Jeanette het gedicht 'Ontmoeten' voorleest. We sluiten af met het lied 'Licht dat terugkomt' en lopen, na een korte bezichtiging van de zalen achter de Filadelfia Kapel, terug naar de Hippolytuskerk.

De volgende bijeenkomst van Samen is op donderdagavond 22 november en zal worden voorbereid door Truus de Vries en Jeannette Boer.
    
terug