Expositie Hans Blank

 1 JULI 2017    WEX
 
In de Hippolytuskerk aan het Kerkplein te Hippolytushoef zal in het kader van 'Open kerk' gedurende de zomermaanden werk van Hans Blank te zien zijn.Uit zijn omvangrijke oeuvre bestaande uit beelden en schilderijen wordt een recente selectie getoond. Hans Blank is zeer bekend in de kunstenaarswereld en zijn werk is op vele plaatsen in Nederland en ook in het buitenland in de open ruimte te zien. In onze omgeving kennen velen vooral het Vissersmonument in de haven van Den Oever (uit 2005).

Na zijn opleiding als beeldhouwer aan de gerenommeerde 'Rijksakademie van beeldende kunsten' te Amsterdam wijdde hij zich aanvankelijk vooral aan maritieme thema’s. Schepen, scheepswrakken of onderdelen daarvan. Hij maakte dan ook jaren deel uit van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders.

De oorspronkelijk uit Wormerveer afkomstige kunstenaar woonde onder meer op een boot in Amsterdam en daarna inmiddels al vele jaren op Wieringen; in Den Oever. Maar vanaf het laatste decennium van de vorige eeuw ook in Zuidwest Ierland. Land van mystiek. Ook daar heeft hij een atelier en daar verdiepte zich zijn belangstelling voor Ierse en Keltische thema’s. Duidelijk zichtbaar in zijn beelden en schilderijen.

Kenmerkend voor zijn werk zijn de krachtige en robuuste uitvoering. Vaak ook een gecombineerde uitvoering van brons en steen waardoor sterke associaties met oertijden worden opgeroepen. Hij is zeer productief en maakt beelden van zeer klein tot reusachtig groot. Al te grote zullen om praktische redenen niet in de kerk te zien zijn.
 
De expositie is ingericht door de Werkgroep Exposities Hippolytuskerk (WEX) en is te bezichtigen - na de opening  op zaterdag 8 juli om 16.00 uur - tot en met de 'Open Monumentendagen' op 9 en 10 september. Elke dag van 13.30 tot 17.00 uur, uitgezonderd maandagen.
 
In de sfeer van het getoonde zal het Mandolineorkest Oost-Wieringen, geleid door Karin Smits, het openingsevenement muzikaal verlevendigen.
    
terug